Imatge o vídeo destacat
banc d'aliments

Ajuda Fraterna, Projecte de repartiment d'aliments: 25 anys vetllant pel dret a l'alimentació

Aquest mes volem dedicar-lo a un projecte molt important: el repartiment d'aliments de l’àmbit comunitària, concretament el que es duu a terme des de la parròquia Sant Joan Evangelista.

La parròquia de Sant Joan Evangelista: punt essencial en l'acció social de la Fundació La Vinya

Fins l’any 1966, que es va començar a construir la parròquia Mare de Déu de Bellvitge, l’ermita era el centre de culte del barri de Bellvitge. No va ser fins el 23 de gener de 1970 que es va erigir la parròquia Sant Joan Evangelista. Inicià la seva activitat en diferents locals de la zona de l’Avinguda Europa fins que finalitzà la seva construcció.

Des dels seus inicis, la parròquia ha mantingut un enfocament fort en l'acció social, en resposta a les necessitats dels habitants del barri. Aquesta dedicació es va manifestar a través del repartiment d'aliments, l'atenció a les famílies en situació de vulnerabilitat i el suport a les famílies dels presos durant el règim franquista. En un context de forta presència sindical al barri i de moviments socials com les vagues a la Seat, les protestes per una vida digna sovint es traduïen en detencions massives.

 

repartiment d aliments

 

El repartiment d’aliments

El repartiment d'aliments va sorgir inicialment amb les aportacions dels veïns i botigues locals, més endavant rebent la col·laboració d'entitats com Caritas, els serveis socials i la Fundació Bancs de l'Aliments i, amb el temps, millorant progressivament la coordinació.

A la parròquia de Sant Joan Evangelista, es poden repartir queviures frescos, ja que comptem amb una càmera frigorífica, i productes congelats, gràcies als arcons dels quals disposem.

A més, hem establit un circuit que no només simplifica la tasca dels voluntaris, sinó que també optimitza l'atenció i garanteix una distribució eficaç dels recursos. Mitjançant aquest sistema de treball, aconseguim coordinar les diferents etapes del procés de repartiment d'aliments, des de l'arribada dels recursos fins a la seva distribució final, amb la màxima eficiència i respecte.

El dret a l’alimentació

Fins al desembre passat, la Unió Europea era una font vital d'ajuda per al repartiment d'aliments, però amb el canvi del sistema d'ajuts al començament del 2024, els aliments de la UE ja no arriben en espècie, afectant la dinàmica de suport. Malgrat els canvis, el repartiment d'aliments continua amb el seu propòsit, gràcies a diverses aportacions amb les que mantenim, amb molta feina, aquesta important tasca social.

Un dels valors que defensem a la Fundació La Vinya és el de Justícia Social, la qual porta també implícita una actitud de denúncia de les desigualtats. Entenem que la justícia social implica assegurar que totes les persones tinguin accés equitatiu als recursos necessaris per a una vida plena, i això inclou l'accés a una alimentació adequada i digna.

Com a part integrant de la cadena alimentària, les empreses productores tenen la capacitat i la responsabilitat d'influir en la promoció de l'accés universal als aliments.  Des de LA Fundació La Vinya, els convidem a unir-se a nosaltres en aquesta causa i a col·laborar amb la Fundació La Vinya en la promoció d'iniciatives que permetin una distribució equitativa dels recursos alimentaris. La  participació activa en aquesta crida reforçarà el nostre impacte i ens aproparà a la consecució d'una societat on cap persona hagi de patir la fam.